GDPR – Vad händer den 25 maj?

Publicerad 14 maj 2018

Den 25 maj 2018 träder den nya dataskyddslagen GDPR i kraft i alla EU-länder, och ersätter därmed personuppgiftslagen PUL i Sverige. Den nya lagen berör alla branscher och organisationer som på något sätt hanterar personuppgifter, vilket kommer medföra hårdare krav på behandlingen av register och personuppgifter på ledningsnivå.

GDPR innebär bland annat att individen får en hel del nya rättigheter gällande företags hantering av kunders och anställdas personuppgifter på nätet. Det kommer därför inte längre vara tillåtet att samla in personuppgifter för att sedan sälja till tredje part. Persondata eller personuppgifter får inte heller sparas eller samlas in utan att du som företagare berättar vad de ska användas till. Alla EU-medborgare kommer också kunna begära att de personuppgifter som de lämnat ut ska raderas och att man på så sätt kan ” glömmas bort” på nätet. Syftet med dataskyddsförordningen är att skydda just enskilda individers huvudsakliga rättigheter med speciellt fokus på deras rätt till skydd av personuppgifter.

För dig som företagare berörs allt som har med personuppgifter att göra, och där bland annat hanteringen av kakor och nyhetsbrev. Eftersom e-postadresser räknas som en personuppgift är det viktigt att man inte flyttar adresserna hur som helst mellan listor och inte heller lämnar dem vidare om detta inte varit tydligt från start när kunderna skrev upp sig på listan.

I och med den nya lagen är det därför viktigt att företag GDPR-anpassar sig för att undvika de höga böter som de företag som bryter mot lagen kan drabbas av.

Det här säger GDPR om kakor:

  • För dig som är webbplatsägare gäller det att se till att besökaren samtycker och godkänner att du eller ditt företag använder kakor.
  • Som huvudregel gäller det att du måste få webbplatsbesökarens samtycke innan kakor hämtas eller lagras från webbplatsen.
  • Samtycket ska vara frivilligt, individuellt och särskilt, vilket innebär att ett generellt samtycke för behandling av uppgifter inte kan godkännas.
  • Detta i sin tur gör att du som företagare måste specificera informationen om den tänkta användningen av kakor.

Behöver ni hjälp med att GDPR-anpassa Er hemsida så kontakta oss via telefon 0480-21200 eller maila oss info@connectmedia.se 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!*

*No worries, vi skickar bara det guttigaste - inget spam!